Subvencije za etno sela, etno kuće i salaše

Subvencije za etno sela, etno kuće i salaše

Nove subvencije za etno sela, etno kuće i salaše – novi vid podsticaja za privatni sektor.

Predsednik: Izdvojićemo dodatnih 1,3 miliona evra podsticaja za etno sela i salaše

„Izdvojićemo dodatnih 1,3 miliona evra podsticaja za etno sela i salaše“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je najavio tokom obilaska štandova na 45. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu da će sutra biti uvećana davanja sa dodatnih 1,3 miliona evra za podršku etno selima, etno kućama, salašima i slično.

„Već smo uvećali nivo vaučera i već sam rekao da ćemo sutra da podignemo za 150 miliona dinara davanja, dakle za 1,3 miliona evra dodatnih para za etno sela, etno kuće i salaše…“, rekao je Vučić.

Istakao je da su to velika ulaganja kojima država podstiče domaći privatni sektor. Subvencije za privatni sektor doprineće poboljšanju infrastrukture u turističkom sektoru.

Subvencije za etno sela za privatni sektor

„Ne ide to u državne objekte, to ide u naš privatni sektor, jer želimo da im pomognemo da investiraju kako bi mogli da privuku više turista. Za vaučere uvek izdvajamo više, jer i time pomažemo upravo privatnom sektoru, u nekim od manje razvijenih opština koji imaju veličanstvene banje. Banje, kao što je Kuršumlija sa Prolom banjom, Lukovskom banjom i Kuršumlijskom banjom, ali i Sokobanju koja je najveći korisnik vaučera u Srbiji“, rekao je Vučić.

On je rekao da Srbija mora da nastavi da radi na tome da ponudi najbolji turistički sadržaji, da se podstiču ljudi da ulažu u turizam, kao i da se radi na unapređenju infrastrukture.

„Moramo sadržaj da nudimo na Dunavu, i dalje da ulažemo u banje, da idemo u privatizaciju pojedinih banja, da podstičemo ljude koji žele da ulože novac i da se radujemo njihovom uspehu. Ali i da ne zadržavano nešto u svojim rukama, jer država nikada nije dovoljno uspešan vlasnik. Još mnogo moramo da radimo na infrastrukturi“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da avio kompanija Er Srbija ima letove na 87 destinacija u 34 zemlje i da će se raditi na otvaranju novih linija.

Dodao je i da broj putnika na aerodromu u Nišu beleži skok u odnosu na 2012. godinu – od 27.000 putnika na 448.000 putnika i da će se raditi na tome da se njihov broj još poveća.

„Beograd će ići na više od deset miliona putnika, ubedljivo prvi aerodrom u regionu, ali nije dovojno, mora da bude još mnogo više“, naveo je on.

Istakao je i da će pruga Beograd-Subotica, koja će biti otvorena možda već u novembru ove godine, mnogo da znači za sever Srbije i Palić.

On je rekao da će kada bude izgrađena pruga Beograd-Niš i od Niša ka jugu Srbije moći da se računa na još veći devizni priliv.

„To je jedna od velikih prilika Srbije. Nismo još ponudili najbolji mogući sadržaj za to su potrebni novci, mnogo rada i truda i to ćemo tek morati da radimo“, rekao je on.

Izvor: Tanjug

 

Subvencije za etno sela, kuće i salaše – Objava sa sajta Ministarstva turizma:

Usvojena uredba o dodeli bespovratnih sredstva za ruralni turizam

Vlada Republike Srbije usvojila je danas Uredbu o uslovima, načinu dodele i korišćenja sredstava podsticaja za razvoj i unapređenje ruralnog turizma kojom se po prvi put za ovu namenu bespovratno dodeljuje 150 miliona dinara.

Pravo na dodelu sredstava imaju seoska turistička domaćinstva, salaši i etno kuće evidentirani u informacionom sistemu E-turista. Sredstva se mogu iskoristiti za dogradnju, rekonstrukciju i dodatno opremanje postojećih ugostiteljskih objekata za smeštaj.  

Maksimalana visina podsticaja po projektu je 2,9 miliona dinara uz obavezu sopstvenog učešća u iznosu od 10 odsto ukupne vrednosti investicije.

Javni poziv za podnošenje zahteva će biti dostupan na sajtu Ministarstva turizma i omladine nakon stupanja na snagu Uredbe, odnosno osam dana od objavljivanja u Službenom glasniku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *