Subvencije za energetsku efikasnost – pomoć za sanaciju zgrada – DETALJNO UPUTSTVO

Subvencije za energetsku efikasnost – Nova pomoć države za energetsku sanaciju stambenih zgrada! Evo šta pokrivaju subvencije i ko i kako može da se prijavi

Prošle godine u Srbiji je broj građana koji sami proizvode struju povećan sedam puta. Mnogi su za solarne panele iskoristili državne subvencije, a novi krug podrške domaćinstvima i za to i druge mere energetske efikasnosti gradovi će pokrenuti do proleća. U toku je i realizacija prvog projekata energetske sanacije čitavih stambenih zgrada, piše RTS.

Subvencije za energetsku efikasnost

Do sada je solarne panele na krovove instaliralo 2.700 domaćinstava i preduzetnika.

U protekla tri javna poziva, državne subvencije za zamenu stare stolarije, kotlova ili izolaciju iskoristile su 24.000 domaćinstava. U Vladi računaju da će se kroz petogodišnji program podrške taj broj utrostručiti.

Građani su uvideli značaj energetske efikasnosti za smanjenje potrošnje energije i leti i zimi, pa i sami primenjuju mere.

– Ranije mi je bila drvena stolarija sada sam stavio PVC. I zaista osećam da je dosta bolje u stanu, nema više duvanja, nema više hladnoće, navodi jedan od anketiranih graćana, dok njegova sugrađanka kaže da je izolacija zgrade jako bitna.

Građani uvideli značaj energetske efikasnosti za smanjenje potrošnje energije

Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija

Građani uvideli značaj energetske efikasnosti za smanjenje potrošnje energije

Subvencije za više mera i do 65 odsto

Subvencija pokriva do 50 odsto troškova, a građani mogu istovremeno konkurisati za zamenu stolarije, kotlova, izolaciju i postavljanje solarnih panela, piše RTS.

Do sada je samo solarne panele na krovove instaliralo 2.700 domaćinstava i preduzetnika.

– Ohrabrujemo građane da ako se prijave za dve mere, da će imati i 65 odsto subvencija ukupno. I proces priključenja je znatno ubrzan. Radićemo još na merama i procedurama da budu još efikasnije i da pre svega građani imaju interes i finansijsku pomoć od strane države ukoliko se odluče na ovaj korak, navodi Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike.
Đedović Handanović: - Ohrabrujemo građane da ako se prijave za dve mere, da će imati i 65 odsto subvencija ukupno

Foto: MRE/ Emilija Jovanović / Tanjug

Đedović Handanović: – Ohrabrujemo građane da ako se prijave za dve mere, da će imati i 65 odsto subvencija ukupno

Ko može da konkuriše sa Subvencije za energetsku efikasnost?

Prvi put u našoj zemlji pokrenut je i projekt energetske obnove čitavih stambenih zgrada. Za te subvencije mogu konkurisati isključivo stanari starih zgrada priključenih na toplane, jer su one i najveći rasipnici energije.

– Ovo je izuzetno afirmativan način u kom praktično, kroz ovaj program, možemo da saniramo najneefikasnije objekte i onda da stvorimo uslove da čitav jedan sistem pređe na naplatu po potrošnji, kaže Dušan Macura, predsednik Upravnog odbora Udruženja toplana Srbije.

Do kraja februara biće završeno prijavljivanje u svih 16 gradova i opština, a do sada se prijavilo 1.500 stambenih zajednica.

(Izvor: RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *